HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • maf fia: Há'ló! Hálló, szőjed a kezed be sűrűn, ne ütlegelj már ilyen sületlenségeket... Büszke vagyok rád,... (2011.02.11. 20:27) Akció!
  • há'ló: Most már legalább a pénztárcámon érzem a macedón tudásom! :P Megtudtad, hogy vigyázni kell rá, mer... (2011.02.10. 05:43) Akció!
  • maf fia: Eddig büszke voltam a nyelvtanodra, erre puff, mindjárt az elején: hülyebiztos....hm, helyesen: bi... (2011.01.30. 15:00) Cél/tudat
  • maf fia: Te nem robotdzsaru vagy, hanem Marhatóni. Ne vidd túlzásba, a Maratoni nem mértékletes sport... Ke... (2011.01.23. 17:27) Roboddzsaru
  • Gatts: Tisztellek és becsüllek... Én nagyjából egy év után ma merészkedtem ki először futni normálisan, m... (2011.01.17. 23:28) Roboddzsaru
  • Utolsó 20

Címkék

Követés

Hungabulgish

2010.11.14. 08:48 torzonborzocska

 Do You Говорите bolgárul?

Az alapvető szolgáltatásokhoz szerintem igen. Mindössze a cirill betűkkel kell összebarátkozni és rájön az ember, a globalizációnak és a modern, sokak által a nyelvek önállóságának hanyatlását előidéző, angolos szóhasználatnak vannak előnyei is. Íme néhány példa arra, hogy mégiscsak érti a magyar a bolgárt:

 Amerikanizálódunk, nem kérdés. Az éhes utazók viszont pont ezért könnyen megértik az oldalt látható feliratot. Ezt a táblát valahol a semmi közepén lőttem, fél úton a macedón határ és a bolgár főváros között. A piros betűk latinra fordítva:

"SZNEK BAR" (angolul "snack bar" lenne)

 

Bankos ismerősök számára kihagyhatatlanok a következő képek:

 

 

 

 

 

 


A banki szolgáltatások terén is a multik előretörésétől hangos a világ. A legtöbb bank (OTP, KBC, Raiffeisen, Societe Generale, Postbank és még sorolhatnám) nemcsak hogy feltünteti a nevét használja a helyi leányvállalat neve mellett valahol, de a gyengébbek és a felismerhetőség kedvéért a logókat és az imázst is hozták magukkal. Persze próbálnak alkalmazkodni a viszonyokhoz, így cirillizálnak:

"RAJFAJZEN BANK", illetve "EKSZPRESZBANK" a fenti két feliratunk tartalma... rögtön érthetők lettek, nem? :)

Ugyanakkor vannak olyan dolgok is, amelyek esetében az ember elsőre nem is gondolná, hogy ismerős szavakkal találkozhat. Természetesen ezek is nemzetközi szinten elterjedt szolgáltatások, de mégis/mégsem sorolnám az előbbi multis/globális vonal következményei közé. Szerencsejátékos ismerősöknek kötelező gyöngyszem:

"SZPORT TOTO" - áll a kék feliraton.

OK, belátom, a totó nem okozott volna nehézséget. De igazából ezt nem is ezért fényképeztem le, hanem a zöld papír legfelső szava miatt:

"DZSAKPOT" (alias jackpot)

Hátborzongató a fonetikus írásmódból fakadó brutális egyszerűség. És persze megmosolyogtató...

Ma utolsóként bemutatásra kerülő szerzeményünkkel hölgy ismerőseink arcára csalhatunk némi derűt. Ó, jesz! Ez bizony egy kozmetikai szalon táblácskája!

Íme a kínált szolgáltatások széles tárháza. Csak tessék, csak tessék!
 

    • "SZOLARIUM"

    • "FRIZJOR"

    • "MJZSKO, DAMSZKO" (OK, ez nem egyszerű, ehhez alap orosz tudás is kell már: férfi/női)

    • "MANIKJUR"

    • NOKTOPLASZTIKA (ez is kapufa, de ha hozzáteszem, hogy a "nokjt" a köröm?:) )

    • "PEDIKJUR"

    • "MASZAZS"

    • "KOZMETIK"

    • "KONSZULTACII SZ DERMATOLOG" (amiből a konzultáció gond nélkül érthető és a dermatológus szót is jól ismerjük legalább a bőrápoló kenceficés reklámok okán...)

    • Alul pedig még egy közérthető apróság: "TEL"


Csörizzetek rá, ha arra jártok, hivatkozzatok rám. Talán kapok jutalékot...

 

Szólj hozzá!

Címkék: latin magyar szolgáltatás bank angol globalizáció felirat totó cirill bolgár kozmetika szalon amerikanizálódás

A bejegyzés trackback címe:

https://skopje.blog.hu/api/trackback/id/tr112447435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása