HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • maf fia: Há'ló! Hálló, szőjed a kezed be sűrűn, ne ütlegelj már ilyen sületlenségeket... Büszke vagyok rád,... (2011.02.11. 20:27) Akció!
  • há'ló: Most már legalább a pénztárcámon érzem a macedón tudásom! :P Megtudtad, hogy vigyázni kell rá, mer... (2011.02.10. 05:43) Akció!
  • maf fia: Eddig büszke voltam a nyelvtanodra, erre puff, mindjárt az elején: hülyebiztos....hm, helyesen: bi... (2011.01.30. 15:00) Cél/tudat
  • maf fia: Te nem robotdzsaru vagy, hanem Marhatóni. Ne vidd túlzásba, a Maratoni nem mértékletes sport... Ke... (2011.01.23. 17:27) Roboddzsaru
  • Gatts: Tisztellek és becsüllek... Én nagyjából egy év után ma merészkedtem ki először futni normálisan, m... (2011.01.17. 23:28) Roboddzsaru
  • Utolsó 20

Címkék

Követés

Reggeli kultúr: autóval Görögországban

2010.10.25. 08:11 torzonborzocska

Az alábbiak a hétvégi, kb. 1350 kilométeres Thesszaloniki-Chalkidiki túra alapján született, elsősorban tehát erre a térségre érvényes megállapítások. (Mielőtt valaki megszólna, hogy "de az athéniak csendes, rendes emberek"...)

Azt hinné az ember... ja, ha naiv. Szóval ha együgyű lenne, azt hinné, a görögök közlekedési kultúrája fejlett, ahogyan a görög kultúra önmaga is. A valóság ezzel szemben nem ilyen egyszerű. Ez a kultúra egy egészen hihetetlen, de kétségkívül egyedi egyvelege mindannak, amitől anyáink óva intenek.

Bővebben:

  • Dél-európai kultúra - azaz mennek, mint a barom, kis sérülés nem sérülés. A szűk utcácskák rá is játszanak erre, de tény, túl sokat nem foglalkoznak a fényezés újramintásának kérdéskörével.
  • Túl az olasz-spanyol vonalon azonban ez balkáni kultúra is: agyatlanul közlekednek és mindenki úgy gondolja, neki van elsőbbsége (pl. ha a szembejövő autót előzik, te húzódsz le). Ja igen, az előbbi kettőből következik, hogy a táblák dísznek vannak. Mondjuk annak sem jók. Szóval balkáni: lámpa színe nem zavar, gyalogos elsőbbségét elfelejteni, a saját biztonságodat azzal garantálod, ha nem mozdulsz ki a lakásból. Kocsiban pedig azzal, ha... nem. Nem rajtad múlik.
  • Ha már megszoktad, hogy rádudálnak a rendőrre és a lámpára, itt az új kihívás: ma egy kolléga egy fának dudált. Pontosabban kettőnek, amik közé valahogy benavigált, de ki már nem sikerült neki annyira (egyébként volt hely bőven). Levezette a feszkót.
  • Itt jön be a következő pont: a pilóták többsége gyanúsan sok közös jellemvonást mutat a nálunk "kalapos öregúr", illetve "kínai" címszóval emlegetett egyedcsoportok tagjaival. Szépen fogalmazva: technikai szempontból nem nagyon ügyesek. Tehát a sok sérült autó nem csak az agresszió és a relatíve kevés hely, hanem a nagyfokú vezetési képtelenség számlájára is írható. Elképesztően bénák. Többször eljutottam odáig én is, hogy dudáláson gondolkodjam el egy-egy adott szituáció kapcsán. De rájöttem, felesleges. Ez itt nem jelzés értékű.
  • Akkor sem veszik észre, ha épp veszély elhárítása céljából szól. Ilyet is láttam párszor. Pl. amikor a 3 sávos, Thesszalonikit elkerülő autóúton (110-es megengedett mellett 130-as tempónál) már 4-en mentek egymás mellett és egy ötödik úgy gondolta, jobbról előzné a formációt (mivel balról előzőleg belátta, hogy esélytelen). Bele is kezdett, de egyszer csak a legbelső úgy érezte, több hely kell a bal oldalon a beton és az ablakon kilógó keze (minek is kapaszkodni a kormányba, nincs forgalom) között, így megindult jobbra - a többiek követték. Volna. Érdekes módon vagy 2 kilométeren keresztül mentek így egymás mellett, egyik sem gyorsított vagy lassított véletlen sem. Nem is dudáltak. Csak a szegény jobb szélső, akit nem hagytak előzni. No comment.
  • Parkolás: aki ahol akar és ahogy sikerül. Pont. Ha már állnak ott, az sem baj. Minden mindegy! Egyetlen különbség van csak város és vidék között: vidéken van választásod. Thesszalonikiben szinte nincs parkolóhely.

A hét elejéig nem hallottam olyat, hogy kutya autóra támadott volna (csak olyat, hogy nekiszaladjon véletlen oldalról...). Most kétszer is láttam, egyszer épp engem pécéztek ki maguknak a határ környékén lakó kóbor ebek. Mit ne mondjak, ijesztő, amikor 8-10 kutya rohan feléd és láthatóan támadni akar! Ösztönösen taposol a gázra és csak reméled, hogy ami melletted van, nem ér el, ami előtted, az elugrik. Esetemben egy kanyit nem adtam volna ezért, de így lett. Félelmetes! A másik alkalommal egy terepjáró el is ütött kettőt. Tegyük hozzá, elrontotta az elején: lassítani kezdett, amikor meglátta őket. Így utolérték és tényleg megtámadták. Ezután ugrott csak a gázra. Kicsivel később megállt felmérni a károkat és én is, hogy megkérdezzem, minden OK-e. Nagyon nem volt jól szegény.

A táblázást az EU egyik kudarcának tekinteném. Miért nem lehet megoldani, hogy legalább második helyen, de kiírják latin betűkkel is a településneveket? A többi felirat nálunk is magyarul van általában (sajnos), de szerintem nem lenne hülyeség, ha lenne egy egységes nyelvünk ezek megjelenítésére, mert a 4 soros görög szöveg még latin betűkkel sem érthető számomra, hiába van sárga táblán egy hatalmas felkiáltójeles tábla alatt...
De igazából nem csak a feliratokkal van bajom. Hanem azzal is, hogy ők is csak akkor tesznek ki táblát, amikor amúgy is megtalálnád az utat (pl. mert nincs leágazás). Olyankor véletlen sem, amikor jelentősége lenne. Elágazás? Nincs jelölve, melyik a főbb út? Na és? Menj, amerre gondolod. Köszi! Kész szerencse, hogy az égtájakhoz és nem adott településekhez igazítottam az "útitervem".

Rendőrt egyetlen egyet sem láttam közúton (csak motoros rendőröket Thesszaloniki központjában). Vagy jól álcázták magukat vagy félnek ők is kimenni. Szinte mindenki megy, mint a meszes (a maradék meg az autóból ki sem néző reumás búgócsiga - nem is tudom, melyik a veszélyesebb...). Automata traffipax viszont van. Több is. Úgy, de tényleg úgy kitáblázva jó előre, hogy aki beleszalad, megérdemli.

Nincs is válság Görögországban! Minden nagyon drága és fogyasztanak jókedvvel, bőséggel a népek. Pl. benzint is. A másfél eurós benzint! Az autóikkal. Az egyébként jó minőségű és állapotú, viszonylag fiatal autóikkal, amik szezonon kívül is megtöltik az útjaikat egy átlag vasárnap délelőtt.

Ja, ha már utak: lehet, hogy mégis van válság. Alulfejlett, túlnyomó részt gyatra minőségű közlekedési infrastruktúra jellemző rájuk. Leszámítva 1-1 főbb utat, pl. az Athénba menő E75-öst, amiből valószínűleg még 20 évig nem lesz autópálya, pedig egy jó nagy szakaszán akár lehetne is - mert a 2x2 (vagy akár 3) sávra elegendő út, leállósávval együtt adott sokhelyütt. Csak a minősége és a kiegészítő infrastruktúra nem. Máshol még ennyi sincs. A felfestésekre nem pocsékolják a pénzt, a felújításokra nem (a belebarmolásra viszont annál több) jut. A táblázás kiszámíthatatlan (de legalább nem zaklatják táblaerdőkkel az egyszeri közlekedőt), a mégis meglévők betartására nem érdemes energiát pocsékolni. Időnként azt is hiheti az ember, hogy a káosz véletlenszerűségéből adódó szerencsés rendeződés csak a jobbra tarts, egyébként bárki bárhol, bárhonnan, bármikor. Balkán extra.

Görögország nem Albánia. De majdnem.

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra utazás rendőrség görögország autó görög kínai thesszaloniki duda kalapos

A bejegyzés trackback címe:

https://skopje.blog.hu/api/trackback/id/tr492396155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása