HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • maf fia: Há'ló! Hálló, szőjed a kezed be sűrűn, ne ütlegelj már ilyen sületlenségeket... Büszke vagyok rád,... (2011.02.11. 20:27) Akció!
  • há'ló: Most már legalább a pénztárcámon érzem a macedón tudásom! :P Megtudtad, hogy vigyázni kell rá, mer... (2011.02.10. 05:43) Akció!
  • maf fia: Eddig büszke voltam a nyelvtanodra, erre puff, mindjárt az elején: hülyebiztos....hm, helyesen: bi... (2011.01.30. 15:00) Cél/tudat
  • maf fia: Te nem robotdzsaru vagy, hanem Marhatóni. Ne vidd túlzásba, a Maratoni nem mértékletes sport... Ke... (2011.01.23. 17:27) Roboddzsaru
  • Gatts: Tisztellek és becsüllek... Én nagyjából egy év után ma merészkedtem ki először futni normálisan, m... (2011.01.17. 23:28) Roboddzsaru
  • Utolsó 20

Címkék

Követés

Reggeli kultúr: Athosz-hegyi Köztársaság

2010.10.22. 08:11 torzonborzocska

Hopp! Így jár, aki elkalandozik a neten: felfedeztem egy (számomra) új államot!
(Azért a poszt végén tegye mindenki a szívére a kezét és vallja be őszintén, hogy ez bizony kimaradt töri- és földrajz órán is a tananyagból...)

Szóval az úgy volt, hogy a hétvégi túra kapcsán elkezdtem olvasgatni Görögországról. Kiderült, hogy kicsit totós megoldással 13+1 régióra van felosztva. És mint az mostanra kirajzolódhatott elmétekben: a +1 nem más, mint

Szent Hegyi Autonóm Köztársaság.

Van a Vatikánhoz hasonló másik, vallási alapon szerveződő miniállam? Görögországon belül is van autonóm terület? Van olyan állam Európában, aminek a válogatottja nem indul a FIFA EB/VB selejtezőin? (Kár... talán megverhetnénk - persze csak ha nem kapnak isteni segítséget.) Miféle népek élhetnek egy ilyen helyen? Ez egy egész város vagy csak 1  darab túlméretezett templom valami sziklán? Hányan vannak, miből élnek? Izgalmas, érdekes, elgondolkodtató kérdések egész sora villant át az agyamon... Lássuk, mit tudunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  Az Athosz-hegyi Köztársaság a Szalonikitől délkeletre eső Chalkidiki-félsziget keleti (azaz térképen a vasvilla-ábárzat jobboldali) földnyelvén "terül el", mintegy 390 négyzetkilométeren (ez kb. 80%-a Budapest területének).
  • Elnevezését a félsziget kinézetét nagyban meghatározó Athosz-hegynek (2033 méteres csúccsal!) tulajdoníthatjuk (Portos és Aramis tehát hoppon maradt...). Amúgy görögül nemes egyszerűséggel Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Άγιον Όρος (Aftónomi Monasztikí Politía Ájon Órosz)-nak nevezik. Ez magában foglal valószínűleg mindent az autonóm kolostorköztársaság államformájára vonatkozóan is: teokratikus köztársaság! Ennek megfelelően irányító testülete a Szerzetesi Tanács.
  • Ennek a nagyszerű miniállamnak fővárosa is van - ahogy az elvárható minden rendes államtól. Ez nem más, mint Karüesz. Az ország népességének úgy egyhatoda tengeti itt mindennapjait. Ez nagyjából 380 főt jelent. Szerintem ennél többen laknak a házunkban is, otthon... :)

  • Teljes népesség: kb. 2300 fő (népsűrűsége tehát még a bűvös 6 fő/négyzetkilométernél is nagyobb!), akik a 20 darab önkormányzattal rendelkező kolostor egyékében, vagy épp remeteként élnek. Tipikus településformájuk a szkíti (amely nem más, mint egymáshoz közeli tanyák, szerzetesi házikók sora).
  • Kapaszkodik! A Köztársaság területén CSAK 21. életévüket betöltött férfiak élhetnek, nőknek, gyerekeknek, eunuchoknak még belépni is tilos! Van egy 950 éve érvényes, számunkra vicces rendeletük: nőket szállító hajó még a partot sem közelítheti meg 500 méternél jobban! Sosem volt teljesen világos, milyen propagandával "szaporodnak" a szerzetesek... minden esetre ehhez képest meglepően sokan vannak!
  • Ha már régi szabály, alapítás, történelem: már az ókor végén is remete szerzetesek lakták a félszigetet, de az első kolostort csak 963-ban alapította Szent Athanáz. Innentől kezdve viszont ugrásszerű fejlődés következett be: 1060-ra már annyira nagy lett, hogy saját alkotmányt kapott a bizánci császártól (ugyanekkor keletkezett a feljebb említett bulla is). Igazából a történelem viharait simán megúszták. (Nem úgy, mint a perzsa hajóflotta egy vihart a félsziget partjainál Kr.e. 492-ben: nagyjából 20.000, a görög létet eliminálni szándékozó katona veszett akkor oda. Erről mintha olvastam volna a törikönyvben is.) Szóval semmi különleges. Szinte végig az Oszmán Birodalom része volt, némi orosz intermezzoval, majd az első balkáni háborúban elfoglalták a görögök. De valahogy senkinek sem kellett igazán, így mindig önálló maradt. 1926 óta hivatalosan is autonóm köztársaság.
  • Vallás: a Szent Hegy az ortodox kereszténység fellegvára, bár hivatalosan a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátushoz tartozik. (Ezt csak azért írtam le, mert roppant furán néz ki és nem is hangzik sokkal jobban...)
  • Gazdaság, export-import statisztikák: az meg minek? Önellátók, szerzetesek. De vajon melyik mobilszolgáltatót válaszották és hogyan gyártják a járműveket... no meg az üzemanyagot? :)

Hihetetlen, milyen őskövületek bírnak megmaradni a mi kis világunkban. Ismét megérte szörfölgetni egy kicsit a Wikin! Ezt muszáj megnéznem!

3 komment

Címkék: kultúra wikipédia görögország köztársaság görög ortodox földrajz kolostor népesség autonóm szerzetes oszmán athosz miniállam szkíti

A bejegyzés trackback címe:

https://skopje.blog.hu/api/trackback/id/tr842387892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

há'ló 2010.10.22. 19:58:12

Hétvégén mész? Gyalog? (Vicc vót) El ne tévedj ekkora nagy helyen!

há'ló 2010.10.22. 19:58:58

Mér vagyok én há'ló? Nem tudod, igaziból ki az?

nedyzso 2010.10.23. 13:29:23

Há'ló nekük kéne tudnunk?
Nem állítottad át a nicked?
A főoldalon helyrehozhatod :)
süti beállítások módosítása