HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • maf fia: Há'ló! Hálló, szőjed a kezed be sűrűn, ne ütlegelj már ilyen sületlenségeket... Büszke vagyok rád,... (2011.02.11. 20:27) Akció!
  • há'ló: Most már legalább a pénztárcámon érzem a macedón tudásom! :P Megtudtad, hogy vigyázni kell rá, mer... (2011.02.10. 05:43) Akció!
  • maf fia: Eddig büszke voltam a nyelvtanodra, erre puff, mindjárt az elején: hülyebiztos....hm, helyesen: bi... (2011.01.30. 15:00) Cél/tudat
  • maf fia: Te nem robotdzsaru vagy, hanem Marhatóni. Ne vidd túlzásba, a Maratoni nem mértékletes sport... Ke... (2011.01.23. 17:27) Roboddzsaru
  • Gatts: Tisztellek és becsüllek... Én nagyjából egy év után ma merészkedtem ki először futni normálisan, m... (2011.01.17. 23:28) Roboddzsaru
  • Utolsó 20

Címkék

Követés

Éjjel a Bazaarban

2010.09.14. 23:35 torzonborzocska

Ma este a város albán/török negyedében, a Bazaarban vacsoráztunk Áronnal, Imrével, Gáborral, illetve egy észt kollégával. A rutinos rókák megmutatták egyik kedvenc helyüket, egy igazi szeráj maradványain kialakított éttermet. A környezet és a hangulat egyaránt lenyűgöző volt, sőt már maga a bejárat is: az utcáról egy első ránézésre jellegtelen kapun és folyosón kereszül jutottunk be egy olyan belső udvarra, hogy egy pillanatra tátva maradt a szám!
A menü, a választék teljesen megfelel az elvárásoknak, tipikus helyi ételeket tartalmaz. (Helyi = az adott kultúrkörben bevett.) Ma este a töltött szőlőlevélre szavaztam, amit már amúgy is sokszor szerettem volna enni otthon és külföldön is, de végül valamiért mindig kiesett a döntő pillanatban. Hol máshol, ha nem egy autentikus helyen próbáljam ki? Így szolgálták fel:

Ízvilágát illetően olyan, mint egy nagyon kellemesen pikáns töltött káposzta. A hét pici "gombóc" ránézésre igen kevésnek tűnt, még a púpozott merőkanál (kiváló minőségű) tejföl társaságában is. Ezt az érzést csak fokozta, hogy a negyedik után már éhes is voltam. Meglepő módon azonban elegendőnek bizonyult az adag, olyannyira, hogy a hetedik töltelékkel már picit küzdöttem is. Hogy hogy történhetett ez meg, nem tudom, de igazából csak örülök neki. Nem szeretek éhes maradni:)

Ez mondjuk ma este nem is fordulhatott volna elő, mivel már menet jelezte Áron, hogy hazafelé bevágunk egy nagy adag fagyit is a Ginoban (ami egy híres olasz étterem és fagyizó a délután jelzett "plázában"). Kétség ne maradjon bennetek: sikeresen abszolváltuk ezt is!
A kettő között viszont sétáltunk egyet, sőt, beültünk egy magát óvárosi sörfőzdének nevező helyre is, ami csak nevében és földrajzi pozíciójában hasonlított egy valódi sörfőzdére. Pech. Azért a fiúk szerint nagyon finom volt az itteni csapolt Skopsko is (csakúgy, mint egy órával korábban a török étteremben)...
Holnaptól vasárnapig sörfesztivál lesz a várban, a Kaleban. Ma este már hangpróbát tartottak (végig lesz zene, 3 színpadon!), illetve álltak már a sátrak, kézműves bódék és transzparensek a helyükön. Egyszóval felkészültek. Érdekes volt a pár napja még kicsit kihalt várban ilyen életet látni. Áronék szerint az egész Bazaar is valójában csak mostanában kezdett ilyen közösségi hellyé válni (utcai kiülős vendéglátóhelyek, sörözők, élőzene, tömeg, élet) - a fejlődés kézzel fogható! A Kale fejlődése egyenesen önmagáért beszél: Imréék elmondása szerint tavaly kb. feleekkora és romos volt. Mostanra újjáépült:

 

Ha már fejlődés: a városban gombamód szaporodnak a szobrok (nem csak 2014-re készülvén, hanem szerintem hobbiból is). Az alábbi kép a kőhidat ábrázolja (túlvégén a városközpont, hátunk mögött a Bazaar), balra ohridi Kelemen és Naum, jobbra pedig Cirill és Metód szobrával. Az igazán szép pedig fenn középen van: a már többször említett kereszt - kivilágítva. Ránézésre a semmi közepén, fenn az égben. Ez szerintem meg lesz még örökítve párszor. Egyelőre viszont csak a telefonommal "dolgozom", még ez is túl nagy (bár minőségében kétségkívül kifogásolható) képeket csinál a bloghoz.

Nincs mit hozzátenni. Skopje belvárosa éjjel egyszerűen SZÉP!

Szólj hozzá!

Címkék: török imre szobor vacsora gábor áron városnézés szeráj kale bazaar skopje kőhíd

A bejegyzés trackback címe:

https://skopje.blog.hu/api/trackback/id/tr702297092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása