HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • maf fia: Há'ló! Hálló, szőjed a kezed be sűrűn, ne ütlegelj már ilyen sületlenségeket... Büszke vagyok rád,... (2011.02.11. 20:27) Akció!
  • há'ló: Most már legalább a pénztárcámon érzem a macedón tudásom! :P Megtudtad, hogy vigyázni kell rá, mer... (2011.02.10. 05:43) Akció!
  • maf fia: Eddig büszke voltam a nyelvtanodra, erre puff, mindjárt az elején: hülyebiztos....hm, helyesen: bi... (2011.01.30. 15:00) Cél/tudat
  • maf fia: Te nem robotdzsaru vagy, hanem Marhatóni. Ne vidd túlzásba, a Maratoni nem mértékletes sport... Ke... (2011.01.23. 17:27) Roboddzsaru
  • Gatts: Tisztellek és becsüllek... Én nagyjából egy év után ma merészkedtem ki először futni normálisan, m... (2011.01.17. 23:28) Roboddzsaru
  • Utolsó 20

Címkék

Követés

Íme!

2010.09.14. 17:48 torzonborzocska

Tádááááám! Sokak kérését teljesítem a mostani posztban: frissen rögzített pillanatfelvételeket teszek közzé a nyüzsgő macedón fővárosról!

Először is vessetek egy pillantást a hetedikről a már beharangozott, méretében a Kékest is verő, elhelyezésében azonban a Gellért-hegyre emlékeztető Vodnóra, tetején azzal a bizonyos kereszttel, ami 74 méteres magasságával a legmagasabb az egész Balkán-félszigeten. Kész szerencse (számukra), hogy a Kárpát-medence nem része már, mert félő, hogy frissen kinevezett keresztény döntéshozóink megpróbálnák a lehető leggyorsabban megdönteni ezt a rekordot, hogy megmutassák, ki a legkeresztényebb. Meg a legmagyarabb.

Ez volt az a kilátás, ami engem meggyőzött a maradásról. :)

Egészen érdekes a szkopjei közlekedés a csúcsidőben. Volt hozzá szerencsém reggel és este is - gyalogosként. Először is: kétségkívül a kreatív közlekedési szabályalkotás egyik fellegvárában járunk. Bárki, bármikor csinálhat valami meglepőt, egész hihetetlen formációkat tudnak felvenni az autók az egyébként 1+1 vagy 2+2 sávos főúton is, dudakórus kíséretében. Másodszor: a gépjárműpark szerintem úgy közel 20 éves lehet átlagosan (nálunk ez most 10 év körül van, de a válság előtt volt 8 is). Ennek megfelelően a motorok emissziós szintje... LÁTVÁNYOS. Egy példa: az alább látható buszcsaládra erősen emlékeztető járműveket láttam még én is. Egészen kicsiként, a közlekedési múzeumban. Ezek mérsékelten füstölnek álló helyben és köddé válnak induláskor. Füstköddé. De tény, hogy egész dinamikusan mozognak, nálunk pedig az azóta beszerzett 2-3 generáció is szivacsosra rozsdásodott. Karbantartásból jeles.

A kép egyébként a belváros melletti első, autóval járható útnál készült a reggeli csúcsban. Láthatóan vannak modern autók (pl. az épp kiuszó új VW Golf) és hát csak sikerült lőnöm egy Zastavát is... becsszó nem direkt. Egyszerűen magas a valószínűsége, hogy lesz a képen. Figyelemre méltóan jó állapotó ez is!

Ettől a helytől alig 50 méterre dolgozom. A fenti kép bal oldali folytatása egy nagy park, illetve a mögötte lévő "götöcö" nevű bevásárlóközpont lenne (ez a lenti kép közepétől jobbra látható). Az irodánk pedig a bal oldalon lévő hatalmas épület első emeletén található. Pontosan az oldalsó ablaksor legalsó eleme és az ezen irányzékot "folytató" hirdetőtábla között vannak az ablakaink.

Ha nem lenne az a nagy, almazöld kockaépület a kettővel ezelőtti kép hátterében, pont látszana az iroda melletti (tehát az előző utca végén lévő) parkkal szemközt parlament is. A parlament, ami előtt párszor elmentem már úgy, hogy nem jöttem rá, hogy ott van. Nem túl jellegzetes, viszont nagyon körbe van építve (csak jelzem, a fotó a délutáni csúcsforgalom idején készült):

Én magamtól simán néztem volna például kórháznak vagy egy átlagos minisztériumnak. Nekik nem jutott egy Ybl sem. Látszik.
Szegényeknek azért kijutott. Leháborúzták Szkopjét, majd a maradékot elvitte a nagy földrengés. Ezt követően megpróbáltak földrengésbiztos, ugyanakkor sok embernek otthont adó, modern épületeket emelni. Tulajdonképpen sikerült is:

Nem ájulsz el a stíluselemek fröcsögésétől, de jobbak, mint a mi kockapanel lakótelepeink. Kevéssé ismétlődnek, gyakran vannak elforgatva. De ugyanolyan koszosak, komorak, frusztrálóak. Egyezzünk ki egy részsikerben...

Jé! Ezen a képen egy csuklós oldtimer busz van! Erről még az jutott eszembe, hogy ezeknek a hangját az különbözteti meg egy üvöltő Ferrariétól...

 

...aki akarja!

3 komment

Címkék: busz parlament zastava kilátás városnézés skopje vodno

A bejegyzés trackback címe:

https://skopje.blog.hu/api/trackback/id/tr662296188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

excelmunkas 2010.09.14. 22:23:38

Teljesen betéptem ettől a busztól! Ez keményebb, mint a régi 76-os troli. Ki kell próbálnom, amíg még nincs pénzük felújítani a gépparkot. :)

Szívesen nézegetek további közösségi járműveket!

torzonborzocska 2010.09.14. 22:59:25

@excelmunkas: Emiatt nem kell nagyon sietned, itt buszon kívül egyelőre csak taxival tudsz közösségi közlekedni. A villamost még csak tervezgetik. Viszont majd lövök képeket taxikról is, nagyon durvák vannak...

Srcka 2010.11.30. 13:37:57

Ez annyira Szkopje. :) Köszi ezt a blogot, egy élmény. :)
süti beállítások módosítása