HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • maf fia: Há'ló! Hálló, szőjed a kezed be sűrűn, ne ütlegelj már ilyen sületlenségeket... Büszke vagyok rád,... (2011.02.11. 20:27) Akció!
  • há'ló: Most már legalább a pénztárcámon érzem a macedón tudásom! :P Megtudtad, hogy vigyázni kell rá, mer... (2011.02.10. 05:43) Akció!
  • maf fia: Eddig büszke voltam a nyelvtanodra, erre puff, mindjárt az elején: hülyebiztos....hm, helyesen: bi... (2011.01.30. 15:00) Cél/tudat
  • maf fia: Te nem robotdzsaru vagy, hanem Marhatóni. Ne vidd túlzásba, a Maratoni nem mértékletes sport... Ke... (2011.01.23. 17:27) Roboddzsaru
  • Gatts: Tisztellek és becsüllek... Én nagyjából egy év után ma merészkedtem ki először futni normálisan, m... (2011.01.17. 23:28) Roboddzsaru
  • Utolsó 20

Címkék

Követés

Reggeli kultúr: Ohrid

2010.09.18. 08:11 torzonborzocska

Első macedón kirándulásom tárgya tehát Ohrid (Охрид). A településről egész hosszú cikk érhető el magyar nyelven is a Wikin, így igyekszem összefoglalni, illetve kiegészíteni az angol leírás alapján. (Képeket szintén ott lehet róla megtekinteni, az alábbi csak ízelítő, illetve majd igyekszem én is készíteni néhányat az albumba.)

A  Macedónia délnyugati részén, az albán határtól nem messze található város az azonos nevű járás (Ohrid-régió) központja, ráadásként pedig a szintén azonos nevű tó (Ohridi-tó) partján fekszik, a tengerszint felett közel 700 méterrel. 

Az ókori forrásokból Lüchnisz néven ismert település jelenlegi (2007-es becslés) népessége 55.000 fő körül van, amellyel az ország 7. legnagyobb városa. Területe 384 négyzetkilométer, ami amúgy kétharmada Budapestének.

Történelme meglehetősen színes: volt keresztény bazilikája már az V. században, a VI. században elpusztította egy földrengés (úgy látszik, Macedónia a szeizmikus aktivitás egyik legnagyobb áldozata), de Justinianus császár újjáépíttette. A magyar államalapítás idején, Sámuel uralkodása alatt (990-1015) a Bolgár Birodalom fővárosa volt, majd a következő pár évszázadban mindenki elfoglalta, aki épp erre járt. Volt bizánci, normann, epiruszi, bolgár és szerb uralom alatt is - amíg nem jöttek az oszmánok a XIV. században. Innentől kezdve közel 500 évnyi relatív nyugalom és ezzel együtt a gazdaságot illetően stagnálás következett be, melynek a Balkán-háború vetett véget: 1913-ban szabadult fel a török fennhatóság alól Ohrid.

A vallás nagyon fontos szerepet játszott Ohrid tündöklésében. Ezzel szemben gazdaságából legfeljebb a halászat és a fafaragás emelhető ki, de igazából semmi jelentős nem történt itt. Azonban egyházi központként a X. és a XVIII. század közötti időszakban nemhogy a járás, de kis túlzással az egész Balkán központja volt, olyan városok és területek tartoztak alá, mint Szófia, Velence, Aquila, Calabria, Szicília, Moldova vagy épp Dalmácia. Rengeteg templom van ma is a városban, de a középkorban az a hír járta róla (Evlia Celebia török utazó feljegyzése nyomán), hogy minden napra jut egy templom a városban (azaz 365 darab van)!
Főbb látnivalói ennek megfelelően elsősorban templomok: például a Szent Zsófia (XI. század), a Szent Kelemen (XIII.), Szent Naum (XIV.), Szent Zaum (XIV.), Szent Konstantin (XV.), Szent Heléna (XV.), vagy a Szent György (XVIII.) nevét viselők.

Kelemen és Naum külön is kiemelendő. Egyrészt a város védőszentjei, másrészt már Szkopjéban is találkozhattunk velük, a Kőhíd lábánál. Emlékeztek? Az egyik oldalon Cirill és Metód ácsorog, a másikon ez a IX. századi nyelvész, nyelvújító, tanító szerzetesduó. Elsősorban Szent Kelemen (Kliment Ohridszi) nevéhez fűződik a glagolita ábécé megreformálása, a cirill ábécé mai formájának kialakítása, melyet tanítómestere tiszteletére keresztelt cirillnek, de Naum aktívan támogatta őt munkásságában és a tanításban, így szerintem adjunk neki is egy kis szeletet a sikerből.

Van még valami, amit mindenképp meg kell nézni, ha az ember arra jár (bár most úgy gondolom, nem lehet nehéz észrevenni): az óváros fehér, sokablakos házai, illetve a régi várfal, amit II. Philipposz, illetve később Sámuel építtetett. A mintegy 3 kilométer hosszú építmény kialakításakor nem spóroltak a műtárgyakkal: 18 bástya és 4 kapu is jutott rá. Tudjátok, mit nem értek? Azt írják a források, hogy a középkor egyik legbevehetetlenebb erődítménye volt. Ennek ellenére tényleg mindenki elfoglalta, akit épp erre fújt a szél... épp csak a szerengeti kecskéi nem rágták tövig.

A környékről ejtsünk még pár szót, mert legalább ugyanolyan érdekes és lélegzetelállító a leírások, elbeszélések alapján! Először is az Ohrid-tóról:

  • kb. 5 millió éve keletkezett,
  • 155 méteres átlagos és 288 méteres legnagyobb mélységével a legmélyebb tavak egyike Európában,
  • felszíne kb. 60%-a a Balatonénak, azonban a Fertő-tóhoz hasonlóan ezen is több ország, jelen esetben Macedónia és Albánia osztozik,
  • a nyílt vizektől való elszigeteltsége miatt nagyon egyedi a faunája: több mint 200 endemikus (a világon csak itt megtalálható) fajt jegyeztek fel a tóban és környékén,
  • Ohrid mellett további két jelentős város, a szintén macedón Sztruga és az albán Pogradec emelendő ki a környező, elsősorban halászatra és ma már turizmusra épülő telepés közül.

Az Ohridi-tó 1979-ben, a város történelmi-kulturális emlékei 1980-ban került fel az UNESCO világörökségeinek listájára. Azt hiszem, páratlan élményben lesz részem ezen a hétvégén! :)

Szólj hozzá!

Címkék: hétvége utazás wikipédia szerb vallás templom kirándulás szobor bizánci földrajz albánia cirill bolgár albán kelemen macedónia ohrid metód kőhíd naum

A bejegyzés trackback címe:

https://skopje.blog.hu/api/trackback/id/tr192302918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása